Témák
Archívum
Ajánló
Ajánló
Fórum történései
Ládasisak 045

 

Az osztrák-magyar császári és királyi közös hadseregben és a Magyar Királyi Honvédségnél 1908 előtt a hadgyakorlatokon a katonák 2 személyes tábori főzőedényekben főztek – ám a legénység nagy része a főzésben járatlan volt. Talán nem véletlen, hogy a két világháború közötti katonai szakirodalom a következő megállapítást tette: ”csak a régi katonák tudják kellően méltányolni, hogy a

mozgókonyhák és főzőládák rendszeresítése korszakalkotó újítás volt a hadsereg élelmezésében.” A mozgókonyhák és főzőládák rendszeresítését az 1908-as bosznia-hercegovinai annexiós válsággal kapcsolatos tapasztalatok is szükségessé tették. Egyértelművé vált, hogy a milliós létszámú modern hadseregek ellátása megköveteli az élelmező szakszolgálat kiépítését, illetve a korszerű [tovább »]